Vælg den rigtige maling

Vælg den rigtige maling

Det kan være svært at finde den rigtige maling, når der skal tages stilling til type, farve, pris og størrelse. Vi har udarbejdet en guide, så du er sikker på at bestille den rigtige maling, når du skal til at male lejligheden eller boligen.

I artiklen finder du:

Dyr eller billig maling?

Der findes rigtig meget forskellige maling på markedet. Hvis du går i gang med at undersøge muligheder, vil du også finde store prisforskel på ”den samme” maling.

Du kan oftest finde væg- og loftmaling med over 10x forskel i prisen.

Generelt siger man, at dyr maling vil dække bedre og ikke behøver to lag. Dette er dog ikke altid korrekt. Der er mange forskellige faktorer, der påvirker malingens dækningsevne. Du vil også kunne finde dyr maling, som alligevel skal have to gange (og omvendt med billig maling).

Vi anbefaler, at du ikke benytter den billigste maling, som du kan finde på markedet. Dette skyldes at den ”dyre” maling generelt har bedre kvalitet. Dette betyder, at den vil holde farven og glansen bedre igennem årene.

Hermed kan du trygt rengøre dine vægge eller loft uden at efterlade pletter. Dette skyldes at malingen typisk vil være bedre afvisende (dette gælder også for skidt og snavs).

En billig maling vil ikke afvise snavs, og det kan dermed hurtigt ses på væggen. Udover dette, så vil du oftest kunne se, hvor kluden har været. Dette er ærgerlig, hvis du lige har købt eller bygget nyt hus.

» Find billig maling online her «

Væg eller loftmaling?

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige maling, når du skal til at male huset eller lejligheden. Du vil kunne se, at du både kan købe loftmaling og vægmaling.

Forskellen er oftest, hvor meget snavs og rengøring de forskellige typer maling kan tåle (og derfor er der oftest også forskel på prisen).

Generelt behøver loftmaling ikke kunne tåle at blive rengjort og tørret af. Modsat skal vægmaling kunne tørres af uden at miste farve eller lave pletter.

Derfor anbefales det ikke, at du benytter loftmaling til væggen. Derimod kan du sagtens benytte vægmaling til loftet. Der er dog ikke andre fordele end at du kan tørre loftet af uden at afgive tegn efter sig.

Du kan sagtens benytte loftmaling til loftet, da det oftest er betydeligt billigere end vægmaling. Husk dog at vær opmærksom på, om det er til loft eller væg inden du køber malingen.

» Find billig maling online her «

Acrylmaling (Plastmaling) eller alkydmaling (oliemaling)?

Acrylmaling er den mest normale maling, som du vil finde hos forhandlerne. Du kan både finde den som loftmaling og vægmaling. Alkydmaling er noget kraftigere, men der også ulemper ved denne maling.

Acrylmaling bruges typisk i de normale rum, hvor du blot opholder dig. Stuen, soveværelse etc. Alkydmaling bruges oftest i rum, hvor der tit rengøres (typisk vil dette være køkken eller badeværelse/brusekabine.

Acrylmaling er stærkere og kan tåle mere rengøring, men du skal være opmærksom på at den tørre langsommere og udgiver giftige dampe (som du helst ikke må indånde). Du skal bruge en professionel maler, hvis du skal bruge denne type maling.

» Find billig maling online her «

Mat eller blank?

Når du har styr på ovenstående, skal du vælge om du ønsker en mat eller blank overflade. Overordnet bør du vælge blank maling til vægge, da du kan tørre den af uden at efterlade pletter. Derfor vil du oftest finde mat maling som vægmaling.

Modsat vil typisk finde mat maling som loftmaling, da den ikke lige så nemt kan tørres af og rengøres uden at efterlade pletter. Du kan dog sagtens vælge blank maling til loftet, men helst ikke omvendt.

Du kan fordel vælge en blank overflade i køkkenet, da du formentlig her skal rengøre både væg og loft i løbet af malingens levetid. Blank maling vil oftest være dyre, og det er altid en spørgsmål omkring budget og stilen, som du ønsker.

» Find billig maling online her «